Český Krumlov, Tsjechië, Krumlov


Op vakantie gaan naar Tsjechië is een garantie op een avontuurlijke vakantie te midden van een schitterende natuur. Tsjechië is qua landschap een van de mooiste gebieden in Europa om op vakantie te gaan. Maar het is in bepaalde opzichten ook een ruig en onherbergzaam gebied dat voor toeristen niet geheel risicoloos is. Daarom is het voor toeristen verstandig om, voordat je Tsjechië voor een vakantie bezoekt, de juiste aanvullende reisverzekering af te sluiten. Maar hoe kies je de juiste dekking? Onderstaande tips helpen je om de juiste aanvullende dekkingen te kiezen als je een reisverzekering voor Tsjechië wilt samenstellen.

Voor Tsjechië geldt de Europadekking

Goed om te weten is dat je voor een vakantie naast Tsjechië als basis reisverzekering voldoende hebt aan Europadekking. Ben je op zoek naar een (doorlopende) reisverzekering voor Tsjechië, dan is werelddekking kiezen dus geen vereiste. Wel is het aan te raden om op enkele punten te kiezen voor een aanvullende dekking, zodat je goed verzekerd op reis gaat.

Let op bij het bezoeken van een arts

Wanneer je tijdens een vakantie in Tsjechië, door een ongeluk of iets dergelijks, te maken krijgt met consultatie door een arts, mot je opletten. In Tsjechië dekt de standaard zorgverzekering alleen zorg die verleend wordt door artsen die aangesloten zijn bij een Tsjechisch ziekenfonds (zdravotní pojišťovna). Bij particuliere of zelfstandige artsen die dit niet zijn, dien je zelf de factuur te betalen. Verder moet je je realiseren dat Nederlandse zorgverzekeraars niet alle ziekenhuisopnames vergoeden. Alleen bezoeken aan staatsziekenhuizen worden standaard vergoed, omdat die het voordeligste zijn. Vraag goed na bij jouw ziektekostenverzekering in hoeverre noodhulp en ziekenhuiskosten onder de dekking vallen.

Sluit een goede reisverzekering af

De beste manier om je in te dekken voor risico’s tijdens een vakantie in Tsjechië, is het afsluiten van een goede en goedkope reisverzekering. Want tijdens een vakantie in het buitenland kan er van alles gebeuren dat je niet in de hand hebt. Denk aan een auto-ongeluk op de snelweg of een skiongeluk in de winter. Ook wanneer je een uitgebreide zorgverzekering hebt, is een aanvullende reisverzekering verstandig. De laatstgenoemde verzekering vergoed namelijk ook zaken als repatriëring na een (ski)ongeluk en dekt medische kosten voor de volle honderd procent.

Let op: grote overstromingen komen in Tsjechië vaak voor

In bepaalde lagergelegen delen van Tsjechië zijn in het recente verleden overstromingen geweest. Grote overstromingen deden zich onder meer voor in juni 2009, augustus 2010 en juni 2013. Met name in steden en gebieden in de buurt van grote rivieren, zoals Praag bij de Donau of Bily Kostel nad Nisou aan de rivier Neisse, bestaat in de zomermaanden een verhoogd risico op overstromingen. Daarom is het verstandig om, als je Tsjechische gebieden in de buurt van rivieren als de Donau, Neisse of de Elbe bezoekt, je extra te verzekeren tegen waterschade. Denk hierbij niet alleen aan het verzekering van je caravan of tent, maar ook aan en goede dekking voor je auto.